SI
Show menu

Prihodnji teden na GR prvi Dnevi medgeneracijskega sožitja

8. 5. 2019
Spoštovani predstavniki medijev!

Prihodnji teden se bo od torka do četrtka, od 14. do 16. maja, na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani odvila nova prireditev Dnevi medgeneracijskega sožitja. Prireditev je osrednji dogodek Zveze društev upokojencev Slovenije (ZDUS), največje nevladne organizacije, ki združuje prek 190.000 članov, ter postavlja v ospredje medgeneracijsko sodelovanje in solidarnost. »Staranje prebivalstva,« pravi predsednik ZDUS Janez Sušnik, »ni samo stvar starejše generacije. Evropa potrebuje družbo vseh starosti.« Na pobudo ZDUS-a je bila zato ustanovljena Medgeneracijska koalicija Slovenije – MeKoS, v kateri sodelujejo še Dijaška in Študentska organizacija in Mladinski svet Slovenije. Organizatorja prireditve sta ZDUS in Gospodarsko razstavišče, soorganizatorja Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter Ministrstvo za okolje in prostor, sicer pa so Dneve podprla oziroma na njej sodelujejo še ministrstva za zdravje, za javno upravo, za izobraževanje, znanost in šport, infrastrukturo, za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter za kulturo.

Prvi Dnevi medgeneracijskega sožitja obravnavajo perečo temo, ki posredno zadeva vse generacije: trg dela in upokojevanje. Organizatorji pričakujejo konstruktivne razprave o aktualnih temah, želijo prisluhniti mnenju ljudem, ponujajo prostor za predloge, ki jih bo nato MeKoS oblikoval v pozitivne zakonodajne pobude.

Tridnevni strokovni, izobraževalni in kulturno ustvarjalni program je zelo bogat in raznolik: od razprave o gmotnem položaju upokojencev, sobivanju in ustvarjanju delovnih mest na kmetijah, vlogi neformalnih oskrbovalcev in medgeneracijski pomoči pri skrbi za starejše, vseživljenjskem učenju, pripravah na upokojitev do netipičnih in negotovih oblikah dela ter mentorstva kot obliki medgeneracijskega prenosa znanja. Na različnih predavanjih in delavnicah bodo spregovorili o demenci in ohranjanju spomina, o aktivnostih, ki zagotavljajo večjo varnost v prometu, o programih za krepitev zdravja itd.

V treh dneh se bo na Odru sožitja predstavilo prek 60 dramskih, vokalnih, folklornih in plesnih skupin iz vse Slovenije. Obiskovalci bodo lahko prisluhnili samostojnim in medgeneracijsko zasnovanim nastopom zborovskih, folklornih in dramskih skupin, si ogledali razstavo nesnovne in žive kulturne dediščine in se udeležili raznih rokodelskih delavnic, ki jih v Ustvarjalnem stičišču ZDUS vse dni prireditve pripravlja 180 rokodelcev.

Program Dnevov spremlja sejemska razstava, na kateri sodelujejo omenjena ministrstva, nevladne organizacije, podjetja idr., ki želijo obiskovalce seznaniti s svojimi storitvami in izdelki. Skupno se predstavlja 100 ponudnikov.

Slavnostno odprtje Dnevov bo v torek, 14. maja, ob 10. uri v dvorani Kocka Gospodarskega razstavišča. Častni pokrovitelj dogodka je Marjan Šarec, predsednik Vlade RS, pozdravna nagovora bosta imela Janez Sušnik, predsednik ZDUS, in mag. Ksenija Klampfer, ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Po slovesnem odprtju bodo ob 12.00 uri podali izjavo za javnost predstavniki Medgeneracijske koalicije Slovenije – MeKoS:

Janez Sušnik, predsednik Zveze društev upokojencev Slovenije,
Lucija Karnelutti, predsednica Dijaške organizacije Slovenije in predsednica MeKoS,
Anja Fortuna, predsednica Mladinskega sveta Slovenije,
Klemen Peran, predsednik Študentske organizacije Slovenije.



Dnevi medgeneracijskega sožitja

Gospodarsko razstavišče, Ljubljana
Torek–četrtek,14.–16. maj 2019, 9.–18. ure

Vstopnine ni.

Bi radi izvedeli več o prireditvi? Katalog prireditve najdete TUKAJ.
www.medgeneracijsko-sozitje.si



Vljudno vabljeni, da Dneve medgeneracijskega sožitja napoveste po svojih kanalih, prireditev obiščete in o njej poročate.

Za več informacij sva vam z veseljem na voljo.

Lara Valič
Odnosi z javnostmi Zveza ZDUS
041 480 395, lara.valic@zdus-zveza.si
www.zdus-zveza.si 

Marjana Lavrič
Vodja službe za odnose z javnostmi Gospodarsko razstavišče
041 236 912, marjana.lavric@gr-sejem.si
www.gr-sejem.si

Novice

26.03.2020

Dnevi medgeneracijskega sožitja prestavljeni na kasneje

Zaradi izrednih razmer v zvezi s pandemijo virusa Covid-19 smo na Gospodarskem razstavišču v sodelovanju s soorganizatorjem prireditve Zvezo upokojencev Slovenije primorani prestaviti
Preberi več >>
26.02.2020

Stanovanjska problematika na Dnevih

Na radio Prvi ste v oddaji Storž lahko prisluhnili drugi temi Dnevov medgeneracijskega sožitja 2020: Prihodnost študentskih namestitev. Cirila Štuber se je pogovarjala s Tino Smonkar iz ...
Preberi več >>
10.02.2020

Dnevi medgeneracijskega sožitja

Dnevi medgeneracijskega sožitja, ki bodo na Gospodarskem razstavišču 19. in 20. maja, tokrat nagovarjajo z nosilno temo o stanovanjski problematiki in stanovanjski mobilnosti. Ker Zveza društev upokojencev Slovenije ne zaznava ukrepov za reševanje stanovanjske ...
Preberi več >>
Arhiv novic »