SI
Show menu

Prvi Dnevi Medgeneracijskega sožitja sredi maja na Gospodarskem razstavišču

17. 4. 2019
Spoštovani predstavniki medijev!

Sredi maja, v tednu vseživljenjskega učenja, se bodo na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani od 14. do 16. maja odvili prvi Dnevi medgeneracijskega sožitja. Organizatorja Dnevov sta Zveza društev upokojencev Slovenije (ZDUS) in Gospodarsko razstavišče v Ljubljani, soorganizatorja pa Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter Ministrstvo za okolje in prostor. Partner prireditve je Medgeneracijska koalicija Slovenije – MeKoS, ki jo poleg ZDUS sestavljajo še Mladinski svet Slovenije, Študentska organizacija Slovenije in Dijaška organizacija Slovenije. Poglavitni namen Dnevov je torej medsebojno povezovanje generacij, zmanjševanje socialne neenakosti, prenos znanj med generacijami ter aktivno vključevanje vseh generacij v ekonomsko, družbeno in politično življenje. Gospodarsko razstavišče bo vse tri dni od 9. do 18. ure stičišče medgeneracijskega povezovanja ter prizorišče za aktualne razprave o trgu dela in upokojevanju, o možnostih učenja v vseh življenjskih obdobjih, primerih dobrih praks ter sodelovanja na področju kulture in kreativnega rokodelstva. Vstop na prireditev je prost.

V treh dneh se bo na Dnevih odvila vrsta okroglih miz, katerih osrednje teme bodo družbeni in socialni položaj starejših in mladih. Hkrati pa je na programu kar nekaj delavnic in predstavitev primerov dobrih praks. Strokovni del prireditve se celostno posveča problematiki dela in upokojevanja: vstop mladih na trg dela, soočanje z negotovimi prekarnimi oblikami dela, prilagajanje sistema izobraževanja potrebam gospodarstva, potrebe starejših delavcev, ključen prenos znanj, potrebne priprave na upokojitev, primeri aktivnega staranja skozi vključenost v programe prostovoljstva ter ukrepi za izboljšanje gmotnega položaja upokojencev.

Teden vseživljenjskega učenja je najvidnejša promocijska kampanja na področju izobraževanja in učenja v Sloveniji, ki ga usklajuje Andragoški center Slovenije. Na Dnevih medgeneracijskega sožitja so pripravili program Ministrstvo za javno upravo, Spominčica Alzheimer Slovenije, Agencija RS za varnost prometa, Slovenska univerza za tretje življenjsko obdobje in Evropski parlament Slovenije.

Organizatorji so skupaj z lokalnimi društvi zasnovali tudi zelo pester kulturni program. Na odru sožitja se bo v treh dneh predstavilo prek 60 dramskih, vokalnih, folklornih in plesnih skupin iz vse Slovenije. V ustvarjalnem stičišču ZDUS bo potekala predstavitev rokodelskih izdelkov, prikaz rokodelskih znanj in veščin ter delavnice za obiskovalce.

Oglejte si program v celoti TUKAJ.

Uradno odprtje Dnevov medgeneracijskega sožitja bo v torek, 14. maja, ob 10. uri, v Dvorani Kocka Gospodarskega razstavišča, Dunajska 18. Slavnostni govorec bo Marjan Šarec, predsednik Vlade RS.

Dnevi medgeneracijskega sožitja se bodo 16. maja v sodelovanju z Mestnim kinom Kinodvor in pod pokroviteljstvom Ministrstva za Kulturo zaključili s projekcijo filma »Srečen za umret«, 2012 (režija Matevž Luzar, igrajo Evgen Car, Milena Zupančič, Polde Bibič, Ivo Ban, Vladimir Vlaškalič, Janja Majzelj, Juta Kremžar, Dare Valič). Ogled filma v Dvorani Kocka se bo pričel ob 13.30 uri, sicer pa bo prireditev tudi zadnji dan odprta vse do 18. ure.

Vljudno vabljeni, da se nam pridružite, Dneve medgeneracijskega sožitja napoveste po svojih kanalih, prireditev obiščete in o njej poročate. Za več informacij smo vam z veseljem na voljo.Lara Valič
Odnosi z javnostmi Zveza ZDUS
041 480 395, lara.valic@zdus-zveza.si
www.zdus-zveza.si 

Marjana Lavrič
Vodja službe za odnose z javnostmi Gospodarsko razstavišče
041 236 912, marjana.lavric@gr-sejem.si
www.gr-sejem.si

Novice

26.03.2020

Dnevi medgeneracijskega sožitja prestavljeni na kasneje

Zaradi izrednih razmer v zvezi s pandemijo virusa Covid-19 smo na Gospodarskem razstavišču v sodelovanju s soorganizatorjem prireditve Zvezo upokojencev Slovenije primorani prestaviti
Preberi več >>
26.02.2020

Stanovanjska problematika na Dnevih

Na radio Prvi ste v oddaji Storž lahko prisluhnili drugi temi Dnevov medgeneracijskega sožitja 2020: Prihodnost študentskih namestitev. Cirila Štuber se je pogovarjala s Tino Smonkar iz ...
Preberi več >>
10.02.2020

Dnevi medgeneracijskega sožitja

Dnevi medgeneracijskega sožitja, ki bodo na Gospodarskem razstavišču 19. in 20. maja, tokrat nagovarjajo z nosilno temo o stanovanjski problematiki in stanovanjski mobilnosti. Ker Zveza društev upokojencev Slovenije ne zaznava ukrepov za reševanje stanovanjske ...
Preberi več >>
Arhiv novic »