SI
Show menu

Program

Kulturno-ustvarjalni program

Sodelujejo:
— društva upokojencev iz vse Slovenije v sodelovanju s kulturnimi društvi, osnovnimi, srednjimi šolami in drugimi interesnimi skupinami

Napovedujemo:
— oder sožitja s kulturnimi nastopi društev upokojencev, osnovnih in srednjih šol, kulturnih društev in drugih
— 12. Večer pesmi in plesa Zveze društev upokojencev Slovenije
— 45. državno srečanje pevskih zborov društev upokojencev
— urice poezije in proze, srečanje literatov
— Ustvarjalno stičišče ZDUS
— razstava likovnih del 22. likovne kolonije Zveze društev upokojencev Slovenije
— razstava medgeneracijskega natečaja za oblikovanje voščilnice »Moja hišica, moj svet«
— razstava medgeneracijskega fotografskega natečaja Naš dom
— razstava medgeneracijskega natečaja za vezen prtiček »Ljubo doma, kdor ga ima«

Od torka, 19. 5., do četrtka, 21. 5. 2020, Gospodarsko razstavišče v Ljubljani

Teden ljubiteljske kulture (TLK)
 je vseslovenski praznik ljubiteljske kulture, ki z večanjem dostopnosti in promocijo najraznovrstnejših kulturnih dogodkov podpira kulturno ustvarjalnost po vsej Sloveniji. Projektu, ki ga usklajuje Javni sklad RS za kulturne dejavnosti in v katerem sodelujejo številna društva, kulturne ustanove, šole in druge institucije po vsej državi, se ZDUS pridružuje s kulturnimi prireditvami Dnevov medgeneracijskega sožitja.

Oder sožitja generacij
od torka, 19. 5., do četrtka, 21. 5. 2020
Vabimo k sodelovanju v kulturnem programu na »Odru sožitja« vseh generacij, kjer se lahko vaša kulturna skupina predstavi z največ 20-minutnim nastopom. Poseben poziv velja najrazličnejšim kulturnim skupinam, ki delujejo pod okriljem društev upokojencev in ki sodelujejo z osnovnimi šolami, vrtci ter drugimi ustanovami. Prijavite se lahko s samostojnim ali medgeneracijsko zasnovanim nastopom. Soustvarjajmo medgeneracijsko strpnost za boljšo kakovost življenja! Vstop prost.


Obvezna rezervacija mest za kulturne prireditve v dvorani Kocka na: 
dnevi-sozitja@zdus-zveza.si, T: 01 620 54 82, M: 051 656 532 (ZDUS). Vstop prost.

Slavnostno odprtje
torek, 19. maj 2020, ob 10.00, dvorana Kocka
Odprtje 2. Dnevov medgeneracijskega sožitja bo kulturni dogodek, na katerem bomo slavnostne govore pospremili s kulturnim programom, v katerem ljubiteljsko kulturo izpostavljamo kot sredstvo najizrazitejšega in najverodostojnejšega prikaza sožitja in sodelovanja generacij, ki je temeljni gradnik boljše kakovosti življenja.

12. Večer pesmi in plesa Zveze društev upokojencev Slovenije
torek, 19. maj 2020, ob 16.00, dvorana Kocka
Večgeneracijski prikaz raznolike ljudske kulture iz različnih delov Slovenije, ki spodbuja k negovanju ter poustvarjanju plesnega in pevskega izročila ter poudarja pomembnost medgeneracijskega prenosa znanj med generacijami. Nastopile bodo kulturne skupine, ki delujejo pod okriljem društev upokojencev, s folklornimi in glasbeno-dramskimi nastopi, pridružili pa se jim bodo pevci ljudskih pesmi ter godci ljudskih viž.

Dan ZDUS in 45. srečanje pevskih zborov društev upokojencev Slovenije
sreda, 20. maj 2020, ob 16.00, dvorana Kocka
Skupinski nastop dveh najvidnejših kulturnih prireditev Zveze društev upokojencev Slovenije. Svečano podelitev nagrad za letne dosežke zaslužnim društvom upokojencem, ki so se v preteklem letu v lokalnih okoljih izkazala s programi aktivnega staranja, bo pospremil kulturni program pevskih zborov iz trinajstih pokrajinskih zvez društev upokojencev z gostujočima zboroma iz zamejstva.

Slavnostni zaključek
četrtek, 21. maj 2020, ob 15.00, dvorana Kocka

Projekcija 3 kratkih študentskih dokumentarnih filmov Akademije za gledališče, radio, film in televizijo Univerze v Ljubljani:
Tudi jaz vidim, r. Lana Bregar, s. Jure Stušek, m. Nika Otrin;. Trije posamezniki, ki so izgubili vid, gledalcu skozi intimno pripoved odstirajo pogled na svoj svet in prostor, ter delijo občutke ob izgubi vida.
Trezi, r. Sara Polanc, s. Žiga Planinšek, m. Patrik Krajnc; Intimna zgodba sedemdesetletne Trezi, ki že 13 let sama živi na odročni kmetiji. Čeprav ji počasi pešajo moči in zato vedno težje sama opravlja vsakdanja opravila, jo njena jeklena volja do življenja in družba živali na njeni kmetiji še vedno ohranjata pri moči.
Alzheimer Cafe, r. Martin Draksler, s. Timon Hozo, m. Vida Ajdnik;. Zakonca Ivan in Jožica sta se po 70 letih skupnega življenja preselila v dom za starejše občane. Kljub vsem oviram starosti nadaljujeta skupno življenje v novem okolju doma. Spomini bledijo, ljubezen ostaja. — Vesna za najboljši študentski film na 22. Festivalu slovenskega filma.

Urice poezije in proze, srečanje literatov
sreda, 20. maj 2020, ob 13.00
Prireditev, namenjena oblikovanju odnosa do literature in prispevek starejših k razvoju vseživljenjske bralne kulture. K sodelovanju vabimo vse, od najmlajših do najstarejših, ki pišejo poezijo ali prozo in želijo predstaviti svoja dela. Več informacij o možnostih in pogojih sodelovanja dobite na: dnevi-sozitja@zdus-zveza.siali T: 01 620 54 82, M: 051 656 532 (ZDUS).

Srečanju namenjamo uro in pol ter upamo, da bomo skupaj ter upamo, da bomo skupaj ustvarili prijetno vzdušje, navdihujoče tudi za poslušalce. Vstop prost.

Ustvarjalno stičišče ZDUS
od torka, 19. 5., do četrtka, 21. 5. 2020
Rokodelstvo postaja med upokojenci v društvih upokojencev in drugih društvih zelo razširjeno ter ponovno pridobiva svojo veljavo in ugled. Posebej pa je pomembno rokodelsko znanje, ki ga imamo in ga širimo med vrstniki, posebej med mladimi.

Izdelke, znanje, kreativnost in pozitivno energijo vam bomo tudi letos predstavili na Ustvarjalnem stičišču ZDUS 2020. Na ogled bodo zanimive razstave izdelkov rokodelcev iz DU iz vse Slovenije in zamejstva, posebej zanimivi bodo izvirni rokodelski izdelki, vodili bomo medgeneracijske delavnice, kjer boste lahko preizkusili svoje spretnosti in se naučili novih tehnik, v pokušnjo bomo ponudili okusne dobrote iz različnih slovenskih krajev, predstavili primere medgeneracijskih povezav učencev in upokojencev, zeliščarji bodo ponujali izdelke za boljše zdravje in počutje, predstavili bomo aktivnosti DU na področju večje varnosti starejših v cestnem prometu. Prav tako bomo predstavili različne rokodelske in slikarske delavnice, ki potekajo v Hotelu Delfin v Izoli. Predstavilo se bo tudi devet rokodelskih centrov v okviru Konzorcija rokodelskih centrov Slovenije.

Na ogled bo tudi velika razstava voščilnic, fotografij in vezenih prtičkov iz medgeneracijskih natečajev DMS ter razstava slik nastalih na 23. likovni koloniji ZDUS v Izoli.

Kontakt za informacije o Ustvarjalnem stičišču ZDUS:
Branko Suhadolnik, M: 041 665 719, E: branko.suhadolnik@telemach.net

Novice

26.03.2020

Dnevi medgeneracijskega sožitja prestavljeni na kasneje

Zaradi izrednih razmer v zvezi s pandemijo virusa Covid-19 smo na Gospodarskem razstavišču v sodelovanju s soorganizatorjem prireditve Zvezo upokojencev Slovenije primorani prestaviti
Preberi več >>
26.02.2020

Stanovanjska problematika na Dnevih

Na radio Prvi ste v oddaji Storž lahko prisluhnili drugi temi Dnevov medgeneracijskega sožitja 2020: Prihodnost študentskih namestitev. Cirila Štuber se je pogovarjala s Tino Smonkar iz ...
Preberi več >>
10.02.2020

Dnevi medgeneracijskega sožitja

Dnevi medgeneracijskega sožitja, ki bodo na Gospodarskem razstavišču 19. in 20. maja, tokrat nagovarjajo z nosilno temo o stanovanjski problematiki in stanovanjski mobilnosti. Ker Zveza društev upokojencev Slovenije ne zaznava ukrepov za reševanje stanovanjske ...
Preberi več >>
Arhiv novic »